Kick-boxról

A kick-box az 1970-es évek elején alakult ki az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak - az amerikai Mike Anderson és a német Georg Bruckner - egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek (pl. karate, teakwon-do, kung-fu) mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

Lényeges szempont volt, hogy a sérülések elkerülése érdekében a sportolók testi épségét védőfelszerelések védjék, és előre meghatározott szabályok szerint mérhessék össze tudásukat. A mű önálló életre kelt, és létrejött az új küzdősport, amit akkor all-style karate néven kereszteltek el, ma ugyanerre a sportágra a kick-box elnevezést használjuk.

A sportolók küzdelem és formagyakorlat versenyszámokban mérhetik össze tudásukat, különböző korcsoportokban és súlycsoportokban. A küzdelmi versenyszámokban több szabályrendszert különböztetünk meg egymástól. Ezek alapvetően abban térnek el egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált technika (a pointfighting- egykori semi-contact, light-contact, kick-light szabályrendszerekben), vagy a teljes erő és a kiütés (a full-contact, low-kick, thai-kickboxing, K1 szabályrendszerekben) engedélyezett.

A sportolók a versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: bandázs, védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő, nőknél mellvédő, altestvédő. A thai-kickboxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők. Profi mérkőzéseken a sportolók fejvédőt nem használhatnak.

A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni.

Magyarországon a 70-es évek végén jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szakszövetség. A magyar Szakszövetség elnöke Dr. Leyrer Richárd, akit 2012-ben a MOB alelnökévé választottak.

A magyar kick-box sport rendkívül erős a nemzetközi porondon, a 90-es évektől méltán hívhatjuk sikersportágnak a nem olimpiai sportágak között. Hanák Antal full-contacban szerezte meg hazánk első világbajnoki aranyérmét az 1985-ös budapesti rendezésű világbajnokságon, azóta Magyarország számos Európa-és világbajnokkal büszkélkedhet.

Hazánk adta a kick-boxnak a legeredményesebb versenyzőket:
- Debreczeni Dezső 7-szeres Világbajnok és 8-szoros Európa-bajnoki,
- Dancsó Zoltán (még aktív versenyzőként) 6-szoros Világbajnok és 5-szörös Európa-bajnok
- Pesuth Rita 6-szoros Világbajnok
- Hugyetz Lajos 5-szörös Világbajnok és 7-szeres Európa-bajnok   

Sportegyesületünk Legeredményesebb versenyzői:
- Szilágyi Diána 3-szoros Világbajnok, 1-szeres Európa-bajnok
- Pruzsinszky Ivett 2-szeres Világbajnok, 4-szeres Európa-bajnok
- Krempf Réka 2-szeres Világbajnok, 1-szeres Európa-bajnok
- Miskolczi Anett (még aktív versenyző) 1-szeres Világbanok, 1-szeres Európa-bajnok